10 راه حل کلیدی برای داشتن یک برنامه غذایی سالم:
1- خودتان را برای رسیدن به موفقیت آماده کنید.
2- میانه روی یک کلید مهم است.
3- فقط سیر شدن مهم نیست ؛ چگونه خوردن مهم تر است.
4- از میوه ها و سبزی های رنگی به وفور استفاده کنید.
5- از کربوهیدراتهای سالم وغلات کامل استفاده کنید.
6- بجای استفاده از چربیهای ناسالم از چربیهای سالم استفاده کنید.
7- از پروتئینها حتماً به میزان متعادل استفاده کنید.
8- برای داشتن استخوانهای سالم غذاهای حاوی کلسیم و ویتامین D را به رژیم خود بیفزایید
9- مصرف نمک، شکر و غلات تصفیه شده را کاهش دهید
10- برای تهیه غذاهای آسان، سریع و سالم برنامه ریزی کنید
ترجمه:شالیز طاهرپرور کارشناس تغذیه واحد بهداشت امور HSE
منبع:
http://helpguide.org/
سالم خوردن به معنی روشهای خشک و خسته کننده تغذیه ای ولاغری مفرط نیست.
. سالم خوردن به این معنی است که :
●آگاهانه غذا را انتخاب کنید.
● احساس خوبی از خوردن داشته باشید.
● انرژی کافی برای کارهای روزمره تان داشته باشید.
● اطلاعات تغذیه ای خود را افزایش دهید تا ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی، فشار خون، دیابت و انواع سرطانها را در بدن خودکاهشدهید
● یادگیری عادات خوب غذایی و ترک عادتهای غلط غذایی
1-برای رسیدن به موفقیت خودتان را آماده کنید
اهداف کوچک برای خود تعریف کنید
● ساده کردن اهداف
بجای شمردن کالری غذاها از این روش ساده استفاده کنید رنگ، تنوع و تازگی ؛ این روش برای رسیدن به انتخابهای سالم خیلی آسانتر از شمارش کالری و اندازه وعده هاست.
● به اهستگی آغاز کنید و تغییرات ایجاد شده در عادات غذایی تان را همیشه حفظ کنید.
تغییرات بزرگ و ناگهانی معمولاً جواب نمی دهند . قدم های کوچک بردارید مثل ؛
4 افزودن 2 وعده سالاد سرشار از سبزیجات متنوع به برنامه غذایی روزانه تان
4 بجای مصرف کره و چربیهای حیوانی و هیدروژنه در پخت و پز از روغنهای مفید گیاهی مثل روغن زیتون استفاده کنید.
زمانی که این تغییرات کوچک تبدیل به عادت بشوند شما میتوانید انتخابهای سالم تری را به آن بیفزایید
هر تغییری که باعث بهبود رژیم غذایی شما شود مهم است
شما مجبور نیستید به طور کامل غذاهایی را که دوست دارید حذف کنید تا رژیم سالم داشته باشید. هدف نهایی این است که احساس بهتری داشته باشید، پر انرژی باشید و ریسک ابتلا به سرطان و سایر بیماریها را کاهش دهید نگذارید که برخی از انتخابهای اشتباه شما را از مسیر رسیدن به هدف خارج کند هر انتخاب صحیح شما مهم است
2- میانه روی یک کلید مهم است
اغلب مردم فکر می کنندسالم خوردن یعنی قانون همه یا هیچ ، اما کلید اساسی برای هر رژیم سالم رعایت اعتدال است. آنچه که ما همه به آن نیاز داریم توازن در مصرف کربوهیدراتها ، پروتئین ، چربی ، فیبر ، ویتامینها ومواد معدنی برای حفظ سلامت بدنمان میباشد.
● هیچ غذایی را به طور کامل حذف نکنید:
با قدغن کردن غذاهایی که دوست دارید ولع بیشتری برای آن پیدا میکنید، سعی کنید به تدریج مصرف این غذا ها را کم کنید.
● اندازه پرس غذاهای خود را کاهش دهید:
اخیرا" میزان یک پرس غذا در رستورانها افزایش یافته یا به عبارتی حجیم شده وقتی بیرون شام می خورید به این نکات توجه کنید
4حتما"اول یک پیش غذای کم چرب به جای غذای اصلی سفارش بدهید
4غذای خود را با یک دوست تقسیم کنید
4از هر غذایی سایز بزرگ ((super را سفارش ندهید
4در منزل بشقاب های کوچکتری را برای سرو غذا انتخاب کنید
میزان سایز غذاهارا بشناسید مثلا" یک واحد از گوشت قرمز ، ماهی یا جوجه به اندازه یک کارت ویزیت است یا یک واحد از روغنها یا سس سالاد به اندازه یک قاشق چایخوری می باشد و یا یک برش نان باید به اندازه یک کف دست باشد.
3- فقط سیر شدن مهم نیست چه گونه خوردن مهم تر است !
غذا صرفا" چیزی نیست که قورت داده میشود بلکه یک عامل مهم دررساندن ویتامینها و مواد معدنی به بدن ما میباشد.
● هر وقت که مقدور بود با دیگران غذا بخورید: غذاخوردن با دیگران مخصوصا" اعضای خانواده فواید متعدد روحی،روانی و اجتماعی دارد خصوصا" برای یاد گیری عادات غذایی سالم در کودکان.
بدترین شکل غذا خوردن جلوی تلویزیون و کامپیوتر است چون باعث میشود به طور نا خود آگاه غذای بیشتری بخورید.
● برای جویدن غذا وقت بگذارید و از زمان غذا خوردن لذت ببرید. وقتی غذا را به آهستگی میجوید از طعم تک تک لقمه ها لذت میبرید؛ ما امروزه معمولا" برای خوردن غذا عجله میکنیم و فراموش می کنیم غذایی که می خوریم از چه ترکیبی است و چه طعمی دارد؟
● حتما" صبحانه بخورید و در طول روز ازمیان وعده های کوچک استفاده کنید: صبحانه سیستم سوخت و ساز بدن را فعال میکند و خوردن 5 وعده کوچک و سالم به جای 3 وعده اصلی و بزرگ میزان قند خون و انرژی تان را پایدارتر نگه میدارد.
4-از میوه ها و سبزی های رنگی به وفور استفاده کنید:
میوه ها و سبزیجات پایه و اساس یک رژیم غذایی سالم هستند زیرا بسیار کم کالری و سرشار از مواد مغذی هستند یعنی سر شار از ویتامینها ، مواد معدنی ، انتی اکسیدان و فیبر های غذایی هستند. میوه ها و سبزی ها باید بخشی از هر 5 وعده کوچک روزانه ما باشند و به عنوان اولین و بهترین انتخاب به عنوان میان عده می باشند. مواد مغذی و آنتی اکسیدانهای موجود در میوه ها و سبزی ها از بدن ما در برابر بسیاری از سرطانها و دیگر بیماریها محافظت میکند.
از رنگین کمانی از میوه ها و سبزی ها هر روز استفاده کنید هر چه تازه تر بهتر!
میوه ها و سبزی جات هرچه تازه تر و پررنگ تر باشند حاوی مقدار بیشتری از ویتامینها مواد معدنی و آنتی اکسیدانها هستند و رنگهای مختلف ؛ منفعتهای مختلفی دارند برخی از انتخابهای مهم عبارتند از :
● سبزها: سبز ها سرشار از کلسیم ، منیزیم ، آهن ، پتاسیم، روی و ویتامینهای A، C،E،k هستند که به خون رسانی و سیستم تنفس کمک می کند. تا میتوانید مصرف این سبزی ها را افزایش دهید انواع سبزهای تیره و روشن را هر روز بخورید مثل کاهو، کلم پیچ، بروکلی، کلم چینی، اسفناج و...
● سبزیجات شیرین: سبزیجات شیرین به طور طبیعی شیرینی را به وعده های شما می افزایند و میل وعطش شما به شیرینی های مصنوعی راکم می کند. برخی از سبزیجات شیرین که می توانید به رژیم غذایی سالم خود اضافه کنید شامل ذرت، هویج، سیب زمینی شیرین، چغندر، کدو و پیاز از این نمونه ها هستند
● میوه ها : میوه های متنوع از اجزای ضروری یک رژیم سالم هستند، میوه ها سرشار از فیبر، ویتامینها و آنتی اکسیدانتها هستند.توتها از مبارزان اصلی علیه سرطان هستند، سیب سرشار از فیبر است، انبه و پرتقال از ویتامین C - که از انتی اکسیدانهای قوی میباشند- سرشار است
هرگز فراموش نکنید که از سبزی و میوه های تازه هر محلی که درآن زندگی میکنید حتما"استفاده کنید
پرهیز: از مصرف آب میوه های پاکتی که حاوی مقدار زیادی شکر هستند بپرهیزید. میوه های کنسرو شده و کمپوتها اغلب در یک شربت غلیظ غوطه ور هستند که باعث میشود این منابع سرشار از فیبر بسیار پر کالری شوند. از مصرف سبزیجات سرخ شده به خاطر کالری بالایشان و نداشتن مواد مغذی اجتناب کنید.
آب یک اصل ضروری در رژیم سالم :
آب 75 درصد بدن ما را تشکیل میدهد و به پاک سازی یدن از سموم و دفع مواد زائد حاصل از متابولیسم کمک می کند. نوشیدنی های حاوی کافئین مثل چای یا قهوه باعث از دست رفتن آب بدن میشوند در عوض میوه ها و سبزیجات منبع سرشاری از آب هستند روزانه 6 تا 8 لیوان آب بنوشید که این میزان با توجه به میزان فعالیت شما و آب و هوای محل زندگی تان قابل تغییر است.
5-از کربوهیدراتهای سالم و غلات کامل استفاده کنید
از غلات کامل یا سبوس نگرفته که حاوی فیبر و سر شار از فیتو کمیکالها و آنتی اکسیدانها هستنداستفاده کنید مصرف این نوع غلات علاوه بر اینکه منجر میشود دیر تر گرسنه شوید ازبروز بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان و دیابت هم پیشگیری میکند.
یک راهنمای خوب برای شناسایی کربوهیدراتهای سالم از کربوهیدراتهای تصفیه شده :
کربوهیدراتهای سالم ( کربوهیدرات خوب):شامل غلات کامل و سبوس نگرفته، حبوبات، میوه ها و سبزیجات هستند. کربوهیدراتهای کامل به آهستگی هضم میشوند و باعث میشود تا زمان بیشری احساس سیری کنید زیرا با مصرف این کربوهیدراتها سطح قند خون و انسولین ثابت نگه داشته میشود.
کربوهیدراتهای تصفیه شده: شامل آرد گندم سفید، شکر تصفیه شده، و برنج سفید میباشدکه از هر نوع مواد مغذی و فیبر تصفیه شده است. این نوع از کربوهیدراتها به سرعت هضم میشوند و باعث نوسان در میزان قند خون و انسولین میشود.
مصرف غلات تصفیه شده، مثل نانهای سفید، ماکارونی بدون سبوس، برنج سفید و سریالهای صبحانه را کاهش دهید
فیبر: از بخشهای اصلی تشکیل دهنده یک رژیم سالم است
فیبرها: در غذاهای گیاهی یافت میشود( میوه، سبزیجات،حبوبات و غلات کامل) و برای سالم نگه داشتن سیستم گوارش لازم است
6- استفاده از چربیهای سالم و حذف نا سالم ها
منابع سالم و خوب چربیها برای تغذیه سلولهای مغز،قلب، پوست و مو و ناخنها لازم میباشد.غذاهای سر شار از امگا3 که جهت کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و پیشگیری از زوال عقل مفید است
به رژیم غذایی سالم تان اضافه کنید
●چربیهای تک غیر اشباع(mufa ): شامل روغنهای گیاهی مثل کانولا، روغن بادام زمینی و روغن زیتون و اواکادو می باشد همچنین شامل انواع مغزها مثل گردو،مغز بادام،فندق و دانه ها مثل تخم کدو و دانه کنجد میباشد.
●چربیهای چند غیر اشباع که شامل امگا3 و امگا6 میباشندpufa) ): امگا 3 در ماهیهای چرب مثل ماهی آزاد،شاه ماهی،ساردین و ماهیهای سرد آبی به وفور یافت میشود.منابع دیگر این چربیها در روغن آفتابگردان، ذرت وسویا است
از رژیم تان حذف کنید و یا مصرف آن را محدود کنید:
●چربیهای اشباع : در منابع حیوانی چربیها مثل گوشت قرمزو محصولات لبنی پر چرب یافت میشود
●اسید های چرب ترانس : در چربیهای نباتی جامد،مارگارین،شیرینیها، شکلاتها ، انواع کیکها و انواع غذاهای سرخ شده و غذاهای حاضری که معمولا" با روغنهای گیاهی هیدروژنه تهیه میشوند به وفور یافت میشود.
7-از پروتئینها حتماً به میزان متعادل استفاده کنید
پروتئینها وقتی شکسته میشوند تبدیل به 20 اسیدآمینه ضروری میشوند که باعث رشدو تولید انرژی در بدن میگردد و از ضروریات ترمیم بافتها و ارگانهای بدن است. فقدان پروتئین در رژیم غذایی باعث کند شدن رشد، کاهش بافت عضلانی، کاهش قدرت سیستم دفاعی و ضعیف شدن عملکرد قلب و سیستم تنفس میشود. پرو تئینها از اجزای اصلی در رژیم غذایی کودکان در حال رشد است که بدنشان دائم در حال تغییر است.
از انواع متفاوت پروتئینها استفاده کنید. از منابع مختلف و متنوع پروتئینهای گیاهی و حیوانی حتماً استفاده کنید. منابع گیاهی شامل؛ انواع حبوبات،مغز هاو دانه های روغنی و فراورده های حاصل از سویا میباشد پروتئینهای حیوانی را هم که میشناسید؛ انواع گوشتهای قرمز و سفید ، شیر و پنیر از منابع با ارزش پروتئین ها میباشند
1-حبوبات: شامل لوبیا سیاه، قرمز، لوبیا سفید، لوبیا چیتی و عدس میباشد
2- مغزها : پسته، فندق، گردو و بادام زمینی از انتخابهای خوبی هستند
3- فراورده های سویا: مثل شیر سویا، توفو(پنیر سویا)
● اجتناب: از مصرف آجیل های نمکی و شکرین و حبوبات تصفیه شده بپرهیزید.
هرگزمنابع با ارزش پروتئینی را فراموش نکنید که شامل ماهی تازه، جوجه و بوقلمون، تخم مرغ، حبوبات و آجیلها میباشد سعی کنید حتی المقدوراز انواع طبیعی ، بدون هورمون و آنتی بیوتیکها استفاده کنید.
11- برای داشتن استخوانهایی سالم منابع غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D را به رژیم خود بیفزایید
کلسیم و ویتامین D از ضروریات داشتن استخوانهایی سالم هستند. ویتامین D برای جذب بهتر کلسیم لازم است، بدن ماروزانه به 1000 میلیگرم کلسیم نیاز دارد در افراد بالای 50 سال است این میزان به 1200 میلیگرم میرسد. اگر این میزان کلسیم را ازررژیم روزانه تان دریافت نمیکنید باید از مکمل کلسیم استفاده کنید .این میزان کلسیم یعنی تقریباً3 لیوان شیر یاماست یا 90 گرم پنیر
کلسیم در چه غذاهایی یافت میشود؟
● محصولا لبنی مثل شیر، ماست، پنیر، کشک
● سبزیجات با برگ سبز تیره مثل اسفناج، کلم بروکلی ، شلغم، ترب
● حبوبات و غلات مثل بادام و لوبیای سویا وغلات
●دانه ها ومغزها مثل کنجد ،بادام زمینی،
فراموش نکنید که کلسیم همراه ویتامین D بهتر جذب میشود ونور خورشید یکی از منابع ارزان ویتامین D میباشد که در دسترس همه ما هست
9- مصرف نمک، شکر و غلات تصفیه شده را کاهش دهید
اگر شما بتوانید رژیم غذایی تان را بر اساس فیبرها یعنی غنی از میوه ها وسبزیها و غلات کامل و گوشتهای کم چرب بگذارید بعد ازمدتی مشاهده میکنید که به طور خود بخود مصرف شکر،نمک وغلات تصفیه شده در رژیم تان کم شده.
شکر و غلات تصفیه شده کمتر مصرف کنید:
● دستورالعملها را عوض کنید. غذاهای خوشمزه رابا بکار گیری میزان کمتر شکرو نمک تهیه کنید
●از نوشیدنیهای شیرین پرهیز کنید: یک لیوان نوشابه حاوی مقدار زیادی قند است. آبمیوه های مصنوعی هم همینطور؛ سعی کنید آنها را با مقداری آب رقیق کنید
● از غذاهای حاضری بپرهیزید. غذاهای حاضری حاوی مقدار زیادی آرد سفید تصفیه شده و شکر سفید است که باعث نوسان میزان قند خون شما میشود
نمک
نمک به تنهایی مضر نیست بلکه میزان مصرف آن مهم است میزان مصرف نمک دررژیم غذایی روزانه ما افزایش یافته است.
● میزان مصرف سدیم باید 2300 میلیگرم در روز باشد، تقریباً یک قاشق چایخوری؛ که اغلب ما بیشتر از این مقدار مصرف می کنیم
● از غذاهای بسته بندی شده و Fast Food ها در رستورانها بپرهیزید. غذاهای پروسس یا فراوری شده مثل سوپهای آماده ، غذاهای منجمد آماده طبخ مقدار زیادی سدیم دارند که میزان سدیم مصرفی شما را از یک قاشق چایخوری بالا میبرد.
10-برای تهیه غذاهای آسان،سریع و سالم برنامه ریزی کنید
سالم خوردن با یک برنامه ریزی مناسب آغاز میشود.شما برای داشتن یک رژیم غذایی سالم وقتی موفق میشوید که
- همیشه یک ذخیره خوب غذایی در خانه داشته باشید
- دستورالعملهای سالم،سریع و آسان را یاد بگیرید
- همیشه میان وعده های سالم داشته باشید
4 برنامه غذایی هفتگی یا ماهانه داشته باشید
یکی از راههای رسیدن به رژیم سالم این است که غذا را خودتان حاضر کنید و در ساعت معینی میل کنید ازغذاهایی استفاده کنید که برای شما و خانواده تان لذت بخش باشند و یک جدول هفتگی درست کنید.
4 سالم خرید کنید
سالم خوردن به نوع خرید ما هم بستگی دارد
خرید سالم یعنی چه؟
- اگر در انتهای خرید سبد شما پر از سبزیجات و میوه های تازه، ماهی و انواع گوشت سفید، غلات کامل و نانهای سبوس دار و محصولات لبنی کم چرب باشد سالم خرید کرده اید. بسیاری از خواربار فروشی ها پر از غذاهای آماده ناسالم و گران هستند که بسیار مضر هستند. از جایی خرید کنید که تره بار تازه داشته باشد.
-. از محصولات منجمد خرید نکنید
- روغنهای سالم را بر دارید
- برنج قهوه ه ای و نان سبوس دار بخرید
4 تا جایی که میتوانید خودتان آشپزی کنید
سعی کنید آخر هفته ها حتما" خودتان آشپزی کنید. تا لذت بیشتری از غذا خوردن ببرید
4 یک ذخیره خوب برای آشپرخانه:
- سبزی و میوه های تازه
- دستورالعمل و مواد اولیه تهیه سوپها
- برنج قهوهای، آرد کامل گندم،ماکارونی سبوس دار
- نانهای سبوس دار برای تهیه ساندویچ مخصوصا" برای بچه ها
- حبوبات مثل لوبیا سفید،چشم بلبلی، لوبیا سیاه،لوبیا قرمز
- ذرت ، نخود سبز، لوبیا سبز فریز شده برای افزودن به دور غذاها
- سبزیجات سبز تیره، میوه های خشک، آجیلها، دانه های روغنی برای تهیه سالاد
- سبزیجات خشک و ادویه های تازه
- آجیل های فاقد نمک به عنوان میان وعده مثل گردو، بادام،فندق و پسته
- سرکه ها مثل سرکه سیب و انگور برای تهیه سالادها
انواع پنیرها برای تهیه میان وعده ها و در تهیه سالادها