اندر احوالات استاد حسن زنگنه،نویسنده،مترجم و پژوهشگر بوشهری

(دوشنبه ۳ شهریور ۱۳۹۳) ۱۷:۱۰

استاد حسن زنگنه نویسنده،مترجم و پژوهشگر بوشهری در بستر بیماری می باشد و هم اکنون نیز برای طی دوره درمانش به مشهد مقدس سفر کرده است. این گپ و گفت کوتاه حاصل دیدار صبح روز دوم شهریورماه در سالن cip فرودگاه بین المللی خلیج فارس اندکی قبل از پرواز به مشهد مقدس است.

در یک صبح دل انگیز شهریور خبر از دیدار با رادمردی از دیار شرجی و گرما می دهند که نیمی از عمر خود را صرف ترجمه متون تاریخ استان بوشهر و خلیج فارس کرده است.او کسی نیست جز  استاد حسن زنگنه نویسنده، پژوهشگر و مترجم که ده ها کتب تاریخی خلیج فارس بعد از دهه‌ها فعالیت علمی و پژوهشی هم اکنون با بیماری سرطان دست به گریبان است ،به گفته ی همسرش وی با وجود بیماری هنوز هم با عشق و علاقه به کار ترجمه مشغول است.

استاد زنگنه هم اینک به امید شفاعت از خدا و طی مراحل درمانی خود عازم سفری به مشهد مقدس شده و با اینکه بیماری سرطان امانش را بریده است اما همچنان با بیانی شیوا از چگونگی پرداختن به حرفه ترجمه برای ما بازگو می کند. 

از عشق دوران نوجوانی اش به خواندن تاریخ و فرهنگ ایران می گوید تا توصیف حماسی اش از سیر مبارزات تاریخی ریسعلی دلاوری با استعمار.

 تمام دغدغه های زندگی اش مطالعه و تحقیق درباره تاریخ خلیج فارس و بندر بوشهر بوده است،پر بیراه  هم نیست ترجمه بیش از 45  جلد کتاب خود گواه این مطلب است.

نجابت شخصیت فرهیخته ای چون او  و سکوت پرمعنایش درباره بی مهری های که در ایام سخت بیماری تاکنون بر او روا داشته شده است، انسان را به تحسین وا می دارد.می گوید که هزینه های درمان بسیار است و تنها منبع در آمدش از محل فروش کتاب هایش تامین می شود گرچه اندک است و جوابگوی هزینه های سر سام آور درمان سرطان را نمی دهد.

تقدیم چندین جلد کتاب های ترجمه شده توسط استاد حسن زنگنه به مدیر عامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گویای عشق و علاقه مهندس یوسفی به مطالعه تاریخ استان بوشهر است . 

 اگر حمایت و تاکید مهندس یوسفی برای هماهنگی و تدارک سفر استاد زنگنه به همراه خانواده گرامی اش به مشهد مقدس نمی‌بود، این دیدار نیز به این سادگی میسر نمی شد.

استاد زنگنه


در ادامه خلاصه ای از زندگی و فعالیت های استاد حسن زنگنه را می خوانید:
استاد حسن زنگنه سال 1328 در بوشهر متولد شد. تحصیلات ابتدایی را از سال 1334 تا سال 1340 در دبستان‌های باقری، فردوسی و مهران گذراند. و سپس با تحصیل در دبیرستان سعادت، در سال 1346 مدرک دیپلم در رشته‌ی طبیعی را از این دبیرستان اخذ نمود. وی خدمت سربازی در سپاه دانش را با عنوان مترجم "یونسکو" در سال 1349 به پایان رساند و پس از آن با همین عنوان به فعالیت در شرکت‌ها و مؤسسات خصوصی و دولتی پرداخت. ایشان تاکنون در کنگره‌ها و سمینارهای علمی و فرهنگی متعددی شرکت داشته و مقالاتی را ارائه نموده که مورد تأیید هیأت علمی قرار گرفته است که از آن جمله می‌توان به کنگره‌های هشتادمین سالگرد شهادت رئیسعلی دلواری در بوشهر، فارس‌شناسی در شیراز، بزرگداشت حاج‌سیدعبدالحسین لاری در لارستان و کنگره‌ی سیراف در بوشهر اشاره کرد.
استاد حسن زنگنه همکاری صمیمانه‌ای با زنده‌یاد حجت‌الاسلام و المسلمین حاج‌آقا نبوی در راه‌اندازی مرکز ایران‌شناسی (شعبه بوشهر) داشته و اسناد معتبری را به این مرکز اهدا نموده است.
آثار ترجمه شده:
1ـ هجوم انگلیس به جنوب ایران ـ نوشته: جی. بی. کلی.
2ـ لشکرکشی انگلیس به ایران ـ نوشته: گرنی داد.
 3ـ میرمهنا و شهر دریاها ـ گردآوری و ترجمه.
4ـ دریای پارس و سواحل متصالح ـ نوشته: دونالد هاولی.
5ـ خلیج فارس از دوران باستان تا اواخر قرن 18 ـ نوشته: سیوری و جی. بی. کلی.
6ـ گزارش سرپرستی کاکس سرکنسول انگلستان در بوشهر ـ نوشته: پی.زد. کاکس.
 7ـ خاطرات فردریک اوکانر ـ نوشته: فردریک اوکانر.
 8ـ چالش برای قدرت و ثروت در جنوب ایران ـ نوشته: استفان رای.
9ـ حمله ناپلئون به مصر و رقابت فرانسه و انگلیس در ایران ـ نوشته: جی. بی. کلی.
10ـ جنوب ایران به روایت سفرنامه‌نویسان ـ گردآوری و ترجمه.
11ـ تجارت برده در دریای پارس توسط اعراب ـ نوشته: ام. ریکس.
 12ـ خلیج فارس در آستانه‌ی قرن 20 ـ نوشته: بریتون بوش.
 13ـ مأموریت سرپرسی کاکس در ایران و خلیج‌فارس ـ نوشته: گریوز.
 14ـ روابط ایران و انگلستان در خلال جنگ جهانی اول ـ نوشته: اولسون.
 15ـ اسناد سازمان سیا درباره کودتای 28 مرداد و سرنگونی دکتر مصدق ـ همکاری با دکتر غلامرضا وطن‌دوست با مقدمه‌ی همایون کاتوزیان و محمد ترکمان.
 16ـ نخستین فرستادگان پرتغال به دربار شاه اسماعیل ـ نوشته: بیشاب اسمیت.
 17ـ جنگ انگلیس و ایران 57 ـ 1856 ـ گردآوری و ترجمه
 18ـ نقش ارامنه در انقلاب مشروطیت.
 19ـ ایران و خلیج‌فارس ـ نوشته: استاندیش.
 20ـ ظهور و سقوط بوشهرـ نوشته: ویلم فلور.
 21ـ روابط دولت و جامعه شهری در بوشهر و جزیره خارگ ـ نوشته: وانسه مارتین.
 22ـ ایران در گذر زمان ـ نوشته: استاندیش.
 23ـ دروازه‌های خزر ـ نوشته: استاندیش.
 24ـ اوضاع و احوال سیاسی و اقتصادی بوشهر به روایت بالیوز.

 25ـ برازجان بازارشهری در پس‌کرانه بوشهرـ نوشته: ویلم فلور.

و 

...

دو داستان کوتاه با عناوین:

1ـ یک تکه نان ـ اثرِ دکتر برنارد. 2ـ گردن‌بند بدلی ـ اثرِ گی دوموپاسان

ترجمه‌ی مقالات متعدد پیرامون مسائل سیاسی و تاریخ خلیج‌فارس، جنگ جهانی اول و انقلاب مشروطیت که در مطبوعات محلی و کشوری به چاپ رسیده است.



ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید