دستاوردهای ششمین نشست صادرکنندگان گاز

تشکیل اوپک گازی، یک گام به تحقق نزدیک شد

(چهارشنبه ۲۲ فروردین ۱۳۸۶) ۱۶:۱۳

ششمین نشست کشورهای صادرکننده گاز دیروز در حالی به کار خود پایان داد که بیشتر وزرای کشورهای شرکت کننده در آن نسبت به ایجاد اوپک گازی نظر مساعدی داشتند.

ششمین نشست کشورهای صادرکننده گاز دیروز در حالی به کار خود پایان داد که بیشتر وزرای کشورهای شرکت کننده در آن نسبت به ایجاد اوپک گازی نظر مساعدی داشتند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی منطقه ویژه به نظر می‌رسد تلاش ایران برای جلب رضایت این کشورها مبنی بر ایجاد یک سازمان نظام‌مند بین‌المللی برای نظارت و قیمت‌گذاری بر روی گاز به بار نشسته است.
سید کاظم وزیری هامانه، وزیر نفت ماحصل گفت‌وگوهای انجام شده در این نشست دو روزه را بسیار مثبت ارزیابی کرده و گفته است: «با توجه به حضور جدی روسیه و استقبال کشورهای صادرکننده گاز نسبت به تشکیل سازمان‌ کشورهای صادرکننده گاز خوشبین هستم.
اظهارات وزیر نفت در حالی صورت می‌گیرد که در اولین روز از برگزاری این نشست فقط دو کشور ایران و ونزوئلا، رسما حمایت خود را از ایجاد چنین تشکیلاتی در سطح بین‌المللی اعلام کرده بودند.
به گزارش خبرنگار ما، هر چند که هنوز در میان کشورهای صادرکننده گاز توافقی مبنی بر تشکیل اوپک گازی (اوجک) صورت نگرفته است، اما خبرهای دریافتی نشانگر این واقعیت است که این موضوع به زودی طی نشست‌های بعدی این کشورها حل خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، وزیر نفت ایران در این مورد گفته است: «ما از وزیران شرکت کننده در نشست شنیده‌ایم که حرکت در جهت مطلوب است اما هنوز نمی‌دانیم چه مدت طول می‌کشد.
هامانه در اظهارات دیگر خود بر این نکته تأکید کرده که دستیابی به چنین سازمانی در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نخواهد بود.
بنا بر این گزارش مخالفت کشورهای غربی و واردکنندگان عمده گاز در بازارهای جهانی که ناشی از نگرانی در مورد افزایش قیمت گاز است باعث شده که تاکنون فرآیند دستیابی به چنین سازمان متمرکزی دچار چالش‌هایی شود که به عقیده هامانه قابل رفع است و فقط محتاج گذشت زمان است.
وزیر نفت ایران اعلام کرده است که کشورهای غربی در درک اصل موضوع تشکیل یک اتحادیه گازی ناتوان عمل کرده‌اند و این امر ناشی از عدم آگاهی آنها نسبت به مزایا و مفاد تشکیل چنین سازمانی است.
او خطاب به کشورهای اروپایی گفته است که آنها نباید همکاری فشرده کشورهای صادرکننده گاز را به مثابه تهدیدی علیه خود تلقی کنند.
در این میان به نظر می‌رسد که اظهارات قبلی پوتین، رئیس جمهور روسیه مبنی بر لزوم هماهنگی میان تولیدکنندگان در حوزه تولید و صادرات گاز در بهبود نظر اعضای صادرکنندگان گاز نسبت به ایجاد اوجک موثر بوده است.
به گزارش خبرنگار ما ابراز تمایل کشورهای حاضر در این نشست مبنی بر ایجاد ثبات در بازار گاز از دیگر مواردی است که می‌تواند زمینه‌ساز دستیابی به تشکیل سازمان کشورهای صادرکننده گاز باشد.
تعدادی از کشورهای صادرکننده‌ی گاز که مصر از جمله‌ی آنهاست، پیش از برگزاری نشست دوحه با طرح تشکیل اوپک گازی مخالفت کرده‌اند؛ کارشناسان مخالف طرح یک اتحادیه‌ی گازی به شیوه‌ی اتحادیه‌ی نفتی اوپک این گونه استدلال می‌کنند که از آنجایی که پیش‌شرط های تکنیکی این کار بسیار پیچیده است و برخی قراردادهای امضا شده در این زمینه درازمدت‌ هستند، توافق بر سر قیمت‌ و میزان صدور گاز در چارچوب یک اتحادیه، امری ناممکن است.
این در حالی است که تصور می‌شود تشکیل اتحادیه‌ای از کشورهای صادرکننده‌ گاز بر قدرت صادرکنندگان در بازار گاز خواهد افزود و بالا رفتن قیمت‌ها را در پی خواهد داشت. با این وجود مخالفت با دستیابی به چنین تشکیلات منظمی، همچنان در دستور کار برخی از کشورها قرار دارد.
سخنگوی دولت نروژ در این باره گفت، این کشور هیچ برنامه‌ای برای پیوستن به سازمان کشورهای صادر کننده گاز اوپک گازی نخواهد داشت .
پایگاه اینترنتی فوربس ضمن اعلام این مطلب به نقل از ترود آیورسون افزود: کشورهای بزرگ صادر کننده گاز قصد تشکیل اوپک گازی به منظور تعیین قیمت و سهمیه تولید گاز را دارند ولی نروژ در شرایط کنونی تصمیمی برای پیوستن به این سازمان ندارد .
وی تصریح کرد: نروژ قصد ندارد از منابع انرژی خود برای کسب درآمد بیشتر استفاده کند ولی به همکاری‌های خود با سایر کشورهای تولیدکننده نفت و گاز ادامه خواهیم داد .
در همین حال ژاپن و اتحادیه اروپا نیز نسبت به پیشرفت مذاکرات صادرکنندگان گاز در اجلاس دیروز مجمع جهانی گاز در قطر و تصمیم آنها برای تشکیل کمیته بررسی قیمت گاز طبیعی، ابراز نگرانی کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، "آندریس پیبالگز" کمیسر انرژی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای درباره تصمیم کشورهای بزرگ صادرکننده گاز درباره تشکیل کمیته بررسی قیمت گاز طبیعی گفت: اتحادیه اروپا دقیقا تمامی فعالیت‌های تولیدکنندگان گاز در این زمینه را پیگیری خواهد کرد.

در ماه آگوست سال 2006 نیز پس از امضای قرارداد میان شرکت‌های سوناتراش الجزایر و گازپروم روسیه، اتحادیه اروپا نسبت به مسئله تشکیل اوپک گازی ابراز نگرانی کرده بود.
"آکیرا اماری" وزیر بازرگانی و اقتصاد ژاپن نیز امروز صبح از مخالفت ژاپن با تشکیل اوپک گازی خبر داد و گفت: گاز طبیعی در هر بازار تحت شرایط قراردادهای تجارت آزاد مبادله می‌شود و با نفت متفاوت است.
ژاپن دومین اقتصاد بزرگ دنیا است و تقریبا تمامی نفت و گاز مصرفی خود را از دیگر کشورها وارد می‌کند.
در این میان دولت آمریکا نیز با ابراز نگرانی از تشکیل سازمان اوجک بار دیگر مخالفت خود را با اقدام برخی از کشورهای بزرگ تولیدکننده گاز برای تشکیل سازمانی شبیه به سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در بخش گاز اعلام کرد. این در حالی است که این کشورها تاکید کرده‌اند تشکیل چنین سازمانی تهدیدی برای کشورهای مصرف کننده گاز محسوب نمی‌شود. به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، ساموئل بودمن گفت وقتی فعالیت‌هایی که در تضاد با بازار رقابتی است صورت می‌گیرد معمولا مشکلاتی برای کشورهای مصرف کننده و صادر کننده به وجود می آید.
اظهارات بودمن یک روز پس از نشست کشورهای بزرگ صادر کننده گاز مثل روسیه، الجزایر و قطر و برداشتن گام‌هایی به سوی تشکیل سازمانی شبیه به اوپک مطرح شده است.
بودمن از توصیف کشورهای عضو باشگاه صادرکنندگان گاز به عنوان کشورهای ضدرقابتی خودداری کرد و گفت هنوز نمی‌دانم ماهیت فعالیت این کشورها چیست.
وی افزود: وقتی می‌بینید همه صادرکنندگان یا بسیاری از آنها همزمان در یک مکان گرد آمده‌اند باید نگران شوید.
مسئولان آمریکایی نگرانند که چنین اقداماتی منجر به افزایش قیمت برای مصرف کنندگانی شود که در سال‌های آینده وابستگی بیشتری به واردات گاز طبیعی مایع پیدا خواهند کرد. گاز طبیعی مایع کمتر از سه درصد کل گاز مصرفی آمریکا را تشکیل می‌دهد ولی با تاسیس اسکله‌های جدید برای دریافت گاز مایع، این نسبت در سال‌های آینده به 25 درصد افزایش خواهد یافت
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید